Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

3 Απριλίου - Σαν σήμερα...

1463
Μετά από σύντομη πολιορκία από τις ορδές του Μωάμεθ υπό τον Μαχμούτ, το Άργος, παντελώς αδύναμο να αντισταθεί, παραδίδεται.
Παρ’ όλο που πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη ως τελευταίος αυτοκράτοράς της, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος φρόντισε να μοιράσει την εξουσία στα αδέλφια του Δημήτριο και Θωμά, ορίζοντας με σαφήνεια τα όριά τους, δεν άργησαν να εμφανιστούν οι έριδες. Το 1452, ο νέος σουλτάνος Μωάμεθ Β΄, μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής του για την κατάκτηση της Βασιλεύουσας, έστειλε στην Πελοπόννησο ισχυρή στρατιωτική δύναμη, συντρίβοντας την αντίσταση των Ελλήνων, αφήνοντας όμως άθικτο το Άργος και το Ναύπλιο.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, οι αλβανοί έποικοι που ουδέποτε αφομοιώθηκαν με το ελληνικό στοιχείο, ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την εξουσία. Και οι δύο πλευρές, οι Δεσπότες του Μυστρά, αλλά και οι νέοι διεκδικητές της εξουσίας, απευθύνθηκαν στον Μωάμεθ, ζητώντας την στήριξή του. Αυτό έδωσε αφορμή για μία ακόμη εισβολή των οθωμανών το 1453-1454, οι οποίοι τασσόμενοι στο πλευρό των Παλαιολόγων, κατέστειλαν την στάση των αλβανών. Αποχωρώντας, τους άφησε την φόρου υποτελή εξουσία. Λόγω του ότι όμως επί τρία έτη, φόρος δεν κατεβάλλετο, ο Μωάμεθ, την άνοιξη του 1458, ξεκίνησε ακόμα μία εκστρατεία κατά του Μορέα. Το Άργος παραδόθηκε το 1463.
1881
Μέγας σεισμός συγκλονίζει την Χίο, από τον οποίο σώθηκαν ελάχιστες κατοικίες. Τα θύµατα έφθασαν τις 3.800.
Μεγάλη ήταν η καταστροφή, ειδικά στη νότια Χίο. Στα Μαστιχοχώρια, που βρίσκονται στο νότιο τµήµα του νησιού, διατηρήθηκαν δύο σπίτια στο χωριό Ληθί. Ένα από αυτά ήταν το πατρικό σπίτι του Α. Συγγρού και της οικογένειάς του. Ακόµα και µέχρι σήµερα, στις γενέθλιες ηµέρες των σεισµών, τελούνται λειτουργίες και θρησκευτικές εορτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου